Saba Palestina

Referat: AIF Barrikaden - Saba Palestina

Vi spelade för dagen 3-4-3 med följande startelva: Simon S – Viktor T, Chanon, Matte – Abbe, Alex, Shershah, Galal – Mahsum, Markus, Oskar

Avbytare var:
Maksym som kom in efter 20 min som höger yttermittfältare och spelade i den positionen fram till de sista 10 minuterna då han gick upp som högeranfallare.
Rabia som kom in som högeranfallare efter 40 minuter och spelade i den positionen fram till de sista 10 minuterna då han gick ner som höger yttermittfältare.

Vi började matchen väldigt bra med ett rörligt och varierat spel som ledde till massor av målchanser under de första 25 minuterna. Hela sex heta sådana räknade jag till mellan minut 7 och 23 men vid åtminstone två av situationerna missades lägen där det var svårare att göra det än att lägga in bollen. Ett mål blev det dock och det föll i den 9:e min i form av ett välplacerat skott invid bortre stolproten av Alex efter assist från Oskar.

Så här långt hade Saba Palestina knappt haft ett anfall värt namnet men nu kom i 29:e från ingenstans en dubbelchans för dem sedan vi tappat bollen vid mittlinjen och därmed gett fri lejd mot mål för en av deras anfallare. Denna möjlighet missades men ett kvitteringsmål skulle istället komma minuten senare på en välplacerad frispark.

Nu tappade vi allt vårt fina spel samtidigt som S P tydligt inspirerades av kvitteringen och efter att tidigare helt tvingats koncentrera sig på försvarsspelet nu faktiskt tog över spelet, dock utan att skapa några fler heta möjligheter före pausvilan.

Det var sedan spelmässigt ganska jämnt efter paus. Det var till en början vi som skapade de relativt få målchanserna och i den 60:e min kom det också en kvittering när Mahsum gjorde ett säkert avslut efter en djupledspassning av Markus. Nu började spelet som tidigare defensivt varit hyfsat disciplinerat i båda lagen ersättas av ett betydligt mera sorglöst sådant – dåligt hemjobb på båda håll vilket gav stora ytor. Delvis berodde det väl på att båda lagen gick för vinst men som det såg ut också i viss mån på dålig kondition och ren lathet.

Matchen stod nu och vägde och lagen bytte chanser med varandra, där den hetaste till att börja med var ett stolpskott från deras sida när ett rappt anfall som borde resulterat i ett ledningsmål istället avslutades i stolpen från bara 7-8 meters håll. Effektivare var de när de i den 77:e min återtog ledningen genom ett skott ur ganska snäv vinkel från den högerkant som de annars i stort sett inte använde alls i sina anfall.

Efter detta baklängesmål satte vi in en rätt stark slutoffensiv för att åtminstone kvittera och bara två minuter efter deras ledningsmål var det vår tur att ha ett stolpskott. Det var Rabia som gjorde en fin prestation när han nog överraskade motståndarmålvakten genom att i en och samma rörelse vända sig runt och skjuta, dock bara för att få se bollen visserligen passera målvakten men alltså träffa bortre stolpen.

Tiden började nu rinna ut men vi skulle ändå lyckas vända matchen. I den 80:e min placerade Alex en frispark precis mot bortre stolproten som såg ut att resultera men där målvakten gjorde en strålande räddning till hörna. Alex var dock den som bara minuten efter var inblandad i vårt 3-3-mål genom att slå det inlägg som en av deras försvarare styrde i eget mål.

I den 83:e min var det sedan dags för det som skulle bli det avgörande målet. Efter att jättefint ha tagit sig förbi ett par försvarare längs kortlinjen slog Shershah ett inlägg snett inåt bakåt till Mahsum som gjorde sitt andra mål för dagen genom att distinkt och välplacerat nicka in bollen. Matchen var sedan nära att avslutas med ännu en kvittering när en S P-spelare vid en av deras kontringar i princip hade rundat Simon när han i sista ögonblicket kunde få ut en hand och suga åt sig bollen.

Som helhet alltså en både svängig och ytterst händelserik match med hyfsad kvalité med tanke på de ytterst få träningstillfällena efter sommaruppehållet med dess stängda fotbollsplaner. Som framgår av statistiken hade vi de flesta heta lägena och av samma statistik framgår att matchen innehöll väldigt många avslut. Vi kunde – ja borde – ha avgjort matchen redan under matchens inledning. Vi ska ju möta Saba Palestina två gånger framöver i seriespelet men att utifrån denna match avgöra utgången av de matcherna känns väldigt vanskligt med tanke på att båda lagen saknade en del av sina bästa spelare.

Statistik: Hörnor: 6-2 Avslut på mål: 9-9 Avslut utanför: 15-4